6974.39.54.54

Η μελισσοκομία στην Ελλάδα

Η τέχνη της μελισσοκομίας στην Ελλάδα έχει τις απαρχές της στην αρχαία Ελλάδα.

Στην Κρήτη, την Αττική, την Κέα και αλλού οι πρόγονοί μας γνώριζαν τις συνήθειες των μελισσών και εκμεταλλεύονταν το εκλεκτό τους μέλι. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και μάλιστα η χώρα μας έχει τις περισσότερες κυψέλες αναλογικά με την έκτασή της. Επίσης η κατανάλωση του μελιού στη χώρα μας φτάνει τα 1,7 κιλά ανά άτομο που είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Η εκτροφή των μελισσών ξεκίνησε όταν ο άνθρωπος γεύτηκε για πρώτη φορά το γλυκό μέλι τους. Παρατήρησε πως δημιουργούν φωλιές σε κουφάλες και τρύπες δέντρων έτσι σκέφτηκε πως μπορεί να τους δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες κατασκευάζοντας κάποιο κοίλωμα μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να ζήσουν και να παράγουν μέλι για αυτόν. Κάπως έτσι ξεκίνησε η άρρηκτη σχέση μεταξύ μέλισσας και ανθρώπου. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 15.000 μελισσοκόμοι οι οποίοι διαθέτουν 1.200.000 κυψέλες.

Υπάρχουν δύο τύποι μελισσοκομίας ο παραδοσιακός στον οποίο οι κυψέλες παραμένουν σε μία τοποθεσία και ο σύγχρονος όπου οι κυψέλες μεταφέρονται σε επιλεγμένα μέρη ανάλογα με την ανθοφορία. Στην Beesart ακολουθούμε τη νομαδική μελισσοκομία μεταφέροντας κάθε φορά τις κυψέλες μας εκεί όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τον τρύγο μελιού υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη ποικιλία στα προϊόντα μας με πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.

Οι δρόμοι του μελιού οδηγούν τον Έλληνα μελισσοκόμο σε μέρη μακρινά και οι αποστάσεις που διανύει με το μελισσοκομικό φορτηγό μπορεί να φτάσουν και τις 30.000 χιλιόμετρα. Το ταξίδι των κυψελών ξεκινάει την άνοιξη από τους πορτοκαλεώνες της Ηπείρου και της Πελοποννήσου συνεχίζεται προς τα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας για να συλλέξει μέλι ελάτης. Το καλοκαίρι βρίσκει τις κυψέλες στα πεδινά ενώ το φθινόπωρο τα ορεινά έχουν και πάλι την τιμητική τους για τη συλλογή του πευκόμελου.

Παρά του ότι η χώρα μας διαθέτει μεγάλη πυκνότητα κυψελών η απόδοση είναι σχετικά μικρή κάτι που οφείλεται στην ιδιαίτερη χλωρίδα αλλά και το ξεχωριστό μικροκλίμα. Αυτό όμως είναι που κάνει το ελληνικό μέλι μοναδικό σε γεύση και άρωμα. Κοιτάζοντας τα διάφορα είδη μελιού βλέπουμε πως το μέλι πεύκου κατέχει τα σκήπτρα, με την παραγωγή του να φτάνει το 60 – 65%, ενώ ακολουθούν το θυμαρίσιο (περίπου 15%) και το μέλι ελάτου (5 – 10%).

Το άριστης ποιότητας μέλι της χώρας μας έχει εξαιρετική γεύση και άρωμα ενώ η διατροφική του αξία είναι υψηλή. Πλέον το ελληνικό μέλι έχει καταξιωθεί στην παγκόσμια αγορά ενώ οι εξαγωγές του αυξάνονται κάθε χρόνο. Τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού οφείλονται στη μεγάλη ποικιλία βλάστησης που υπάρχει στην Ελλάδα καθώς και στο κλίμα που θεωρείται ιδανικό για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Το ξηροθερμικό κλίμα που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας ευνοεί την ανάπτυξη διαφόρων μελισσοκομικών φυτών, κυρίως αρωματικών τα οποία δίνουν μέλι υψηλής γευστικής αξίας.

Η Beesart παράγει το μέλι της με αγάπη και μεράκι στην ελληνική ύπαιθρο, μεταφέροντας τις κυψέλες της σε τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα που έχουν επιλεγεί με προσοχή ώστε να βρίσκονται μακριά από ρυπογόνα δραστηριότητα.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε πως το μέλι φτάνει σε εσάς αγνό και αμόλυντο στο τραπέζι σας.

Close Menu