6974.39.54.54

Μέλι πεύκου

Το πεύκο είναι το σημαντικότερο μελισσοκομικό φυτό της χώρας μας, αφού το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού είναι πευκόμελο.

Θεωρείται ένα από τα γευστικότερα μέλια το οποίο επιπροσθέτως έχει υψηλή διατροφική αξία και χαρακτηρίζεται ως μέλι μελιτώματος.

Το μέλι πεύκου προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου βαμβακάδα (Marchalina hellenica) ή αλλιώς εργάτης του πεύκου. Το μελίτωμα εκκρίνεται από τον Ιούνιο μέχρι τον Απρίλιο όμως μέλι δεν παίρνουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Το δέντρο παράγει μέλι για τρεις εβδομάδες και μετά σταματάει, “κόβει”, για άλλες τρεις και αυτό επαναλαμβάνεται για όλο το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι τον Απρίλιο. Επίσης για να μπορέσουν να συλλέξουν το μέλι οι μέλισσες η σχετική υγρασία πρέπει να είναι πάνω από 65% – 67% και η θερμοκρασία από 20οC – 21οC.

Το μέλι πεύκου έχει ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό χρώμα το οποίο εξαρτάται από την περίοδο παραγωγής του. Το χρώμα του πευκόμελου βρίσκεται σε αποχρώσεις από σκούρο κίτρινο έως ανοιχτό καφέ. Το μέλι πεύκου που παράγεται την άνοιξη έχει πιο ανοιχτό χρώμα και μεγαλύτερη διαύγεια από αυτό που παράγεται το φθινόπωρο. Σαν μέλι δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη ενώ το άρωμά του είναι πικάντικο και ασυνήθιστο θυμίζοντας αυτό του ιωδίου. Το μέλι πεύκου κρυσταλλώνει αργά, λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε γλυκόζη, και τα αμιγή πευκόμελα μπορεί να παραμείνουν ρευστά για μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο ξεπερνά τον ενάμιση χρόνο.

Η θρεπτική αξία που έχει το μέλι πεύκου είναι ιδιαίτερα υψηλή χάρη στο μεγάλο αριθμό μετάλλων και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Μαγνήσιο, ασβέστιο,ψευδάργυρος, σίδηρος και χαλκός είναι κάποια από τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στη σύστασή του. Επίσης περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και ένζυμα γεγονός που το κάνει ιδανική τροφή για αθλητές, παιδιά και άτομα με έντονη σωματική και πνευματική δραστηριότητα. Η χαμηλή του περιεκτικότητα σε σάκχαρα και γλυκόζη επιτρέπει την κατανάλωσή του από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τέλος έχει ιδιαίτερα χαμηλή θερμιδική αξία αφού σε 15 γραμμάρια αντιστοιχούν 46 θερμίδες.

Η επιστημονική έρευνα έχει αναδείξει το μέλι πεύκου ως ένα από τα πιο σημαντικά είδη μελιού όσον αφορά τις ιδιότητές του. Έχει αποδειχθεί πως το μέλι πεύκου έχει αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση ενώ βοηθάει και στην αντιμετώπιση του βήχα, του πονόλαιμου και της ουρικής αρθρίτιδας. Το χαμηλό του pH σε συνδυασμό με με την υψηλή περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου δρα προληπτικά για την αντιμετώπιση ενός ευρέως φάσματος μικροοργανισμών. Επιπλέον έχει τονωτικές ιδιότητες, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει τα προβλήματα που συνδέονται με έλκος ενώ έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Στην ποιότητα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων του μελιού πεύκου συμβάλει σε μεγάλο βαθμό η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας στην οποία θα τοποθετηθούν τα μελίσσια. Η Beesart με μακροχρόνια εμπειρία στην παραγωγή πευκόμελου μεταφέρει τα μελίσσια της σε επιλεγμένες τοποθεσίες  στη βόρεια Εύβοια, στην Αρκαδία, στην ορεινή Κορινθία, στην ορεινή Πελοπόννησο, στην Στερεά Ελλάδα και στη Χαλκιδική. Εκεί βρίσκονται πλούσια και παρθένα δάση κοινής πεύκης μακριά από τη γεωργική, κτηνοτροφική και κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα. Εκεί οι μέλισσές μας εργάζονται πυρετωδώς για να παράγουν το καλύτερο μέλι πεύκου σε προσιτή τιμή.

Η νομαδική μελισσοκομία με την οποία υπηρετούμε  με πλήρη αφοσίωση τα τελευταία χρόνια προστάζει οι εργάτριες του μελιού να ξεκουράζονται τον χειμώνα. Για την περίοδο της χειμερίας νάρκης τους τα μελίσσια μας μεταφέρονται σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Αττική μεταξύ των οποίων η Πάρνηθα, η Πεντέλη και ο Υμηττός.

Close Menu