6974.39.54.54

Μέλι καστανιάς

Η καστανιά είναι ένα από τα σημαντικότερα φυτά για τους μελισσοκόμους, όχι μόνο για το εξαιρετικής ποιότητας μέλι που παράγει αλλά και για την υψηλής διατροφικής αξίας γύρη της.

Το καστανόμελο που παράγει η Beesart ξεχωρίζει για το χρώμα του, τη γεύση του και το ιδιαίτερο άρωμά του.

Μέλι καστανιάς Beesart

Ένα από τα πιο διαδεδομένα δέντρα της ορεινής Ελλάδας, η καστανιά, μας δίνει ένα από τα σπουδαιότερα είδη μελιού. Το μέλι του κάστανου παράγεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις της αφίδας Myzocallis castanicola, την οποία θα βρούμε τόσο στα φύλλα όσο και στα κύπελλα που βρίσκονται γύρω από τον καρπό. Οι μελιτοεκκρίσεις ξεκινούν τον Μάιο και διαρκούν μέχρι τον Ιούλιο.

Τα μελίσσια της Beesart μεταφέρονται κάθε χρόνο σε τοποθεσίες που έχουμε προεπιλέξει μακριά από ρύπους και αγροτικές εκτάσεις ώστε το μέλι που τρυγούμε να είναι όσο πιο παρθένο γίνεται. Στον Πάρνωνα, στο βουνό του Κρόνου στην Αρκαδία και στα Πιέρια όρη στη Μακεδονία μεταφέρονται κάθε χρόνο οι κυψέλες μας για να δώσουν το πολύτιμο μέλι καστανιάς. Μαζί τους με τα μεγάλα μελίσσια μεταφέρονται και τα μικρά ή αδύναμα μελισσοσμήνη ώστε να δυναμώσουν με τη θρεπτικότατη γύρη της καστανιάς.

Το μέλι καστανιάς μαγεύει όποιον το δοκιμάσει από την αρχή. Το χρώμα του λαμπερό και φωτεινό μπορεί να είναι από καφέ έως μαύρο με κοκκινωπές αποχρώσεις. Το άρωμά του δυνατό, ξυλώδες και ιδιαίτερο όπως και η ίδια η καστανιά. Η γεύση του έντονη, πιπεράτη λιγότερο γλυκιά από όσο έχουμε συνηθίσει, ελαφρώς υπόπικρη. Μάλιστα η γεύση του είναι τόσο δυνατή που μια μικρή αναλογία μελιού καστανιάς είναι ικανή να καλύψει τη γεύση οποιουδήποτε άλλου μελιού.

Είναι το ιδανικό μέλι για να χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική αφού συνδυάζεται απόλυτα με κρέατα. Λόγω της μικρής του περιεκτικότητας σε γλυκόζη αργεί να κρυσταλλώσει, χρειάζεται περίπου 1,5 με 2 χρόνια.

Θρεπτική αξία

Το καστανόμελο έχει υψηλή διατροφική αξία και σημαντικά χαρακτηριστικά. Είναι πλούσιο σε μία σειρά ιχνοστοιχείων όπως το μαγνήσιο, το βόριο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το κάλιο. Επιπλέον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κυρίως σε φρουκτόζη κάτι που το κάνει ιδανικό για αθλητές.

Επίσης έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και τανίνες οι οποίες οφείλονται στο δέντρο της καστανιάς. Όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η μεγάλη περιεκτικότητα που έχει σε αψηλάφητους κόκκους γύρης στους οποίους οφείλεται η σημαντική θρεπτική αξία και η δυνατή γεύση του.

Όμως το μέλι καστανιάς δεν έχει μόνο υψηλή διατροφική αξία αλλά και σημαντικές απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες οι οποίες είναι ευεργετικές για το πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα.

Καταπραΰνει και τα συμπτώματα της δυσεντερίας, της γρίπης και του πονόλαιμου. Επιπλέον παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση έναντι μιας πληθώρας μικροοργανισμών όπως ο εντερόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τέλος βοηθάει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Το μέλι καστανιάς μόλις τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει να κατακτά τις καρδιές των Ελλήνων καταναλωτών παρότι στην Κεντρική Ευρώπη και στη Ρωσία είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

Δοκιμάζοντας το καστανόμελο θα μεταφερθείτε σε δάση και καταπράσινους λόφους εκεί όπου μαζεύουμε για εσάς το πιο νόστιμο μέλι της αγοράς!

Close Menu