6974.39.54.54

Μέλι δάσους

Το ελληνικό δάσος μας εφοδιάζει με μία σειρά από μέλια τα οποία ξεχωρίζουν για τη γεύση τους αλλά και τα θρεπτικά τους συστατικά.

Τα κυριότερα δασικά δέντρα που μας προσφέρουν τα άνθη τους ή τις μελιτοεκκρίσεις τους είναι το πεύκο, το έλατο, η βελανιδιά και η καστανιά. Οι μέλισσες μέσα από το πέρασμα των αιώνων έχουν δημιουργήσει μια αρμονική συνεργασία με το δάσος προσφέροντας το εξαιρετικό αυτό μέλι σε μας.

Το μέλι δάσους έχει πολλές ιδιότητες οι οποίες το καθιστούν έναν από τους πολυτιμότερους συμμάχους της υγείας μας. Πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος και το νάτριο τονώνει τον οργανισμό μας. Επιπλέον περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν προστατευτικά ενώ δρα καταπραϋντικά αλλά και θεραπευτικά στον πονόλαιμο, τις στομαχικές διαταραχές και τη γρίπη.

Το δασόμελο έχει έντονο άρωμα και βελούδινη γεύση τα οποία μας μεταφέρουν εκεί όπου το συνέλλεξαν οι μέλισσες, στα δάση της πατρίδας μας σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Χαλκιδική και Εύβοια. Το χρώμα τους είναι γενικά σκούρο και μπορεί να είναι ακόμα και μαύρο ενώ είναι ιδιαίτερα παχύρευστο.

Το πεύκο μας δίνει ένα από τα πιο σημαντικά μέλια της Ελλάδας αφού η παραγωγή πευκόμελου αποτελεί το 60% του συνολικά παραγόμενου μελιού. Χαρακτηρίζεται ως μέλι μελιτώματος αφού παράγεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του ωφέλιμου εντόμου Marchalina hellenica. Συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία για τον παραγωγό μιας και οι εκκρίσεις γίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που σημαίνει σταθερή παραγωγή και καλή απόδοση. Ο μεγαλύτερος όγκος του πευκόμελου παράγεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Είναι ένα από πιο δημοφιλή μέλια μιας και έχει άριστη ποιότητα και γεύση. Ένα από τα θετικά του στοιχεία είναι πως το αμιγές μέλι πεύκου δεν κρυσταλλώνει εύκολα αφού έχει μικρή συγκέντρωση σε σάκχαρα.

Ένα άλλο εξαιρετικό μέλι είναι αυτό του ελάτου. Το ελατόμελο παράγεται από τα μελιτώματα εντόμων των Ιούνιο. Η παραγωγή του εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία να ευνοούν την παραγωγή μελιτώματος ενώ η υγρασία να τη σταματά. Το μέλι ελάτης αποτελεί περίπου το 5% της ελληνικής παραγωγής μελιού. Για να φτάσουν τα μελίσσια της Beesarta στα δάση ελάτης σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο μεταφέρονται σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από 800μ. Το ελατόμελο έχει γλυκιά γεύση ενώ το χρώμα του αλλάζει ανάλογα από την περιοχή που έχει συλλέγει και μπορεί να είναι από ανοιχτό έως σκούρο. Η υφή του μοιάζει με αυτή του σιροπιού ενώ κρυσταλλώνει δύσκολα.

Ένα ακόμα μέλι μελιτώματος που έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλη τη χώρα είναι το μέλι δρυός ή βελανιδιάς. Θα το βρούμε σε όλη την Ελλάδα ενώ οι μελιτώδεις εκκρίσεις του γίνονται τον Ιούλιο. Το μέλι βελανιδιάς ή δένδρου, όπως μπορεί να το ακούσουμε από κάποιους, έχει πολύ σκούρο χρώμα σχεδόν μαύρο ενώ η γεύση του είναι ιδιαίτερη μιας και δεν είναι τόσο γλυκό. Το μέλι δρυός συγκαταλέγεται στα μέλια που κρυσταλλώνουν δύσκολα.

Ένα ακόμα δασικό δέντρο που φημίζεται για την ποιότητά του είναι της καστανιάς. Σε αντίθεση με τα παραπάνω μέλια το μέλι καστανιάς προέρχεται από την ανθοφορία και όχι από μελίτωμα. Το άνθος του είναι πλούσιο σε νέκταρ και γύρη με αποτέλεσμα να ενδυναμώνει τα μελίσσια. Το χρώμα του είναι σκούρο ενώ κάποιες φορές μπορεί να κοκκινίζει, το άρωμά του έντονο και χαρακτηριστικό ενώ η γεύση του ελαφρώς πικρή.

Τα τελευταία χρόνια η Beesart μεταφέρει τα μελίσσια της σε τοποθεσίες στη βόρεια Εύβοια όταν η ερείκη, το αρκουδόβατο, η κουμαριά, η ακονιζιά και η ρίγανη βρίσκονται σε άνθιση για να συλλέξουν οι μέλισσές μας το νέκταρ. Το μέλι δάσους που παράγουμε ξεχωρίζει για τα πλούσια θρεπτικά συστατικά, τη μοναδική γεύση και το γήινο άρωμά του.

Το μέλι δάσους αποτελεί μια κατηγορία στην οποία η Beesart δίνει ιδιαίτερο βάρος και προσοχή. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τόπο και τον τρόπο συλλογής του δασόμελου επιλέγοντας τοποθεσίες μακριά από την ανθρώπινη ρυπογόνο δραστηριότητα ώστε σας προσφέρουμε ότι πιο παρθένο μας δίνει η ελληνική φύση.

Close Menu