6974.39.54.54

Τα οφέλη του μελιού

Το μέλι είναι ο απόλυτος συνδυασμός μιας υπερτροφής και ενός εξαιρετικά νόστιμου προϊόντος

Τα οφέλη του μελιού είναι γνωστά σε όλους τους πολιτισμούς από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες και Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το μέλι για την επούλωση των πληγών και από τότε θεωρείται πως πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο.

Από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα στην ιατρική έχουν αλλάξει αρκετά όμως οι ωφέλιμες ιδιότητες του μελιού δεν πρέπει να παραβλέπονται από κανέναν μας. Εκτός του ότι προσφέρει ευεξία στον οργανισμό μας μπορεί να βοηθήσει στο να καταπραϋνθούν συμπτώματα από πολλές ασθένειες ενώ σε άλλες να δρα θεραπευτικά. Ας τα δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά.

Αντιμετώπιση μολύνσεων

Η αντιμικροβιακή δράση του μελιού είναι γνωστή από πολύ παλιά όμως σήμερα έρχεται να το επιβεβαιώσει και η επιστήμη με έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτή οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 4 κουταλιές μέλι καθημερινά για ένα μήνα. Οι αιματολογικές αναλύσεις έδειξαν πως η κατανάλωση μελιού αύξησε την ποσότητα αντιοξειδωτικών στο αίμα, τα οποία βοηθάνε στην αντιμετώπιση των μολύνσεων. Επιπλέον δρουν προληπτικά στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες. Καλό είναι να θυμόμαστε πως όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού τόσο πιο πλούσιο είναι αυτό σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Αντιμετώπιση του βήχα

Το γνωστό σε όλους μας γιατροσόφι τσάι με μέλι ή ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι για να καταπραΰνουμε τον πονόλαιμο ή το βήχα έχει πλέον και την επιστημονική σφραγίδα. Οι ουσίες που περιέχονται στο μέλι βοηθάνε να μαλακώσει ο λαιμός και εμείς να ανακουφιστούμε από το δυσάρεστο και επίμονο βήχα.  Διάβασε Περισσότερα

Προστασία από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Λόγω του ότι το μέλι είναι πιο κολλώδες από το νερό δημιουργεί μία στρώση πάνω από τη βλεννογόνο του οισοφάγου η οποία δρα προστατευτικά απέναντι στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Για να προστατευτείτε από καούρες φτάνει να καταναλώσετε μόλις 5ml μελιού, δηλαδή μόνο 2 κουταλάκια του γλυκού.

Πηγή ενέργειας

Το μέλι μας χαρίζει με τον πιο φυσικό τρόπο ενέργεια. Προσθέστε στο πρωινό σας είτε σε μια φέτα ψωμί, είτε με γιαούρτι είτε με δημητριακά και θα δείτε τη διαφορά αμέσως! Οι άμεσα διαθέσιμοι υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στο μέλι απορροφούνται κατευθείαν από τον οργανισμό προσφέροντάς του την τόνωση που χρειάζεται.

Βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες το μέλι ωφελεί τον οργανισμό μας σε πολλά επίπεδα. Ένας από τους πιο σημαντικούς του ρόλους είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος προσφέροντας όλα τα απαραίτητα εφόδια για την αντιμετώπιση λοιμώξεων, φλεγμονών ή μολύνσεων.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας λόγω στρες ή άγχους μια καλή φυσική λύση είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα με μέλι. Το μέλι δρα καταπραϋντικά στον εγκέφαλο βοηθώντας να χαλαρώσουμε και να απομακρύνουμε τις αρνητικές σκέψεις.

Καταπολεμά το hangover

Αν έχετε πιει λίγο παραπάνω από όσο πρέπει το μέλι είναι η λύση. Φτιάξετε ένα smoothie με μέλι, γιαούρτι και χυμό και ξεπεράστε τα αρνητικά συμπτώματα του αλκοόλ γρήγορα και άμεσα. Τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στο μέλι επιταχύνουν τον μεταβολισμό του αλκοόλ από το συκώτι μας βοηθώντας μας έτσι να νιώσουμε καλύτερα πιο γρήγορα.

Βελτιώνει τη στοματική δυσοσμία

Για όσους έχουν χρόνιο πρόβλημα κακής αναπνοής η λύση είναι μια κουταλιά μέλι με κανέλα. Με τον τρόπο αυτό καταπολεμάτε την κακοσμία του στόματος με τον πλέον εύγευστο και φυσικό τρόπο.

Αντιβακτηριακή δράση

Η αντιβακτηριακή δράση οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες σακχάρων που απορροφούν το νερό και έτσι τα βακτηρίδια δεν έχουν αρκετή υγρασία για να αναπτυχθούν. Επίσης οι μέλισσες όταν παράγουν μέλι εκκρίνουν ένα ένζυμο, την οξειδάση της γλυκόζης η οποία προκαλεί έκκριση υπεροξειδίου του υδρογόνου το οποίου έχει ήπιες αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Το μέλι είναι ένα προϊόν με μεγάλη θρεπτική και ενεργειακή αξία. Η κατανάλωσή του προσφέρει μια μεγάλη σειρά από οφέλη στην υγεία, την ευρωστία και την ευεξία του οργανισμού μας. Λαοί σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν στη διατροφή τους όχι μόνο ως φυσικό γλυκαντικό αλλά και ως φάρμακο.

Η σύνδεση ανθρώπου και μέλισσας είναι άρρηκτη τις τελευταίες χιλιετίες, από την εποχή που ο άνθρωπος ανακάλυψε τις ιδιότητες και τη γεύση του.

Close Menu