6974.39.54.54

Θυμαρίσιο μέλι

Το μέλι που έχει ταυτοποιηθεί όσο κανένα άλλο με την Ελλάδα είναι το θυμαρίσιο. Με ελκυστική όψη και άρωμα που θυμίζει θάλασσα και καλοκαίρι έρχεται στο τραπέζι μας για να μας μεταφέρει σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα. 

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν το θυμαρίσιο μέλι τον βασιλιά του μελιού λόγω της ξεχωριστής γεύσης του αλλά και της διατροφικής του αξίας.

Το θυμαρίσιο μέλι αποτελεί το 10% της συνολικής παραγωγής μελιού στη χώρα μας. Παράγεται κυρίως στα ελληνικά νησιά όπου ευδοκιμεί το θυμάρι και οι συνθήκες ευνοούν την βέλτιστη απόδοση των χαρακτηριστικών του και την άριστη ανάπτυξη. Η Beesart μεταφέρει τα μελίσσια της σε απομονωμένες τοποθεσίες στο Γαλαξίδι, στο Γραμματικό ενώ φέτος ένα μέρος του μελισσοσμήνους μας θα ταξιδέψει στο νησί της Κέας. Εκεί μακριά από τον άνθρωπο και τη ρύπανση του περιβάλλοντος οι εργατικές μέλισσες συλλέγουν το εκλεκτό μέλι θυμαριού.

Η προτίμηση που δείχνουν οι καταναλωτές στο μέλι θυμαριού οφείλεται στα έντονα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Το χρώμα του είναι κεχριμπαρένιο και λαμπερό, κάτι το οποίο το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό για τους καταναλωτές. Η γεύση του είναι γλυκιά και ευχάριστη με υψηλή συγκέντρωση σε φρουκτόζη, ενώ το άρωμά του είναι δυνατό και ξεχωρίζει αμέσως. Το θυμαρίσιο μέλι, παρότι ανθόμελο, είναι αρκετά ανθεκτικό στο ζαχάρωμα και κρυσταλλώνει μέσα σε 6 έως 18 μήνες.

Θρεπτική αξία

Θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα μέλια χάρη στις τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες που έχει. Σημαντική είναι η συμβολή του στη θεραπεία προβλημάτων του πεπτικού, του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού συστήματος, ενώ έχει επίσης αντιμυκητιακή, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση. Το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες τους οποίους θα συναντήσουμε κυρίως στη μορφή γλυκόζης και φρουκτόζης ενώ ταυτόχρονα έχει υψηλό ποσοστό από γυρεόκοκκους κάτι το οποίο συνεισφέρει σημαντικά στην καθιέρωσή του ως υπερτροφής. Η διατροφική του αξία είναι μεγάλη αφού περιέχει σε μεγάλο ποσοστό μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το πυρίτιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, ο σίδηρος και το βόριο. Επιπλέον περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά, κυρίως φλαβονοειδή, τα οποία συνεισφέρουν στην προστασία του οργανισμού μας και των κυττάρων μας από τις ελεύθερες ρίζες.

Το μέλι από θυμάρι της Beesart συνδυάζει με τον πιο ιδανικό τρόπο την ανώτερη γεύση με αδιαμφισβήτητες θεραπευτικές ιδιότητες. Ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό από τον πόνο ενώ παράλληλα δρα ανασταλτικά για την το συνάχι και την καταρροή. Καταπραΰνει τα συμπτώματα της γρίπης και του βήχα ενώ μπορεί να δράσει θεραπευτικά για προβλήματα στο έντερο και το στομάχι. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα για την αντισηπτική του δράση και χρησιμοποιούνταν πολλές φορές για πλύσεις σε πληγές. Επιπλέον αποτελεί άριστη επιλογή για όποιον υποφέρει από άγχος ή πνευματική κούραση αφού τονώνει το νευρικό σύστημα και δίνει διαύγεια στο πνεύμα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν το θυμαρίσιο μέλι το κορυφαίο γευστικά μέλι που μας προσφέρει η ελληνική φύση. Και η αλήθεια είναι πως ποιος μπορεί να τους αδικήσει; Χρυσό κεχριμπαρένιο χρώμα, αρώματα του καλοκαιριού και αξεπέραστη γεύση ολοκληρώνουν τη γευστική παλέτα του μελιού από θυμάρι. Το ταπεινό αυτό φυτό, που φυτρώνει στα πιο άνυδρα μέρη έχοντας ελάχιστες απαιτήσεις δίνει ένα από τα πιο διάσημα μέλια της Ελλάδας.

Οι ιδιότητες που έχει το μέλι από θυμάρι το κάνουν ιδανική επιλογή για κάθε κατηγορία καταναλωτή. Ειδικά αθλητές, παιδιά και όσοι ασκούν έντονη νοητική δραστηριότητα, όπως μαθητές, θα πρέπει να το εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή. Η Beesart έχοντας έντονη τη συναίσθηση της υψηλής διατροφικής αξίας του θυμαρίσιου μελιού έχει καταφέρει να παράγει ένα από τα γευστικά μέλια της αγοράς σε συμφέρουσα τιμή.

Close Menu