6974.39.54.54

Μέλι ελάτης

Το ελατόμελο της Beesart συλλέγεται από τα ελατοσκέπαστα δάση της λίμνης Πλαστήρα στα Άγραφα, από τα ορεινά Τρίκαλα, την ορεινή Αρκαδία, την Στερεά Ελλάδας την Πελοπόννησο και το Καρπενήσι σε υψόμετρο 1000 μέτρων, εκεί που φύεται η ελάτη.

Είναι υψηλής διατροφικής αξίας με χαρακτηριστική γεύση, άρωμα και χρώμα. Έχει υψηλή διατροφική αξία, ιδιαίτερη γεύση και άρωμα ενώ το χρώμα του είναι μοναδικό. Το μέλι ελάτης αποτελεί το 5 – 10% της παραγωγής μελιού της χώρας μας.

Το μέλι ελάτης χαρακτηρίζεται ως μέλι μελιτώματος αφού παράγεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις της ελάτης. Ουσιαστικά είναι οι σακχαρώδεις εκκρίσεις κοκκοειδών ή αφίδων (μελίγκρα) που παρασιτούν στα βελονοειδή φύλλα του δέντρου.

Η παραγωγή του μελιτώματος γίνεται το καλοκαίρι όταν ανέβει αρκετά η θερμοκρασία, ενώ απαραίτητος παράγοντας είναι η ύπαρξη ξηρασίας. Σε περίπτωση βροχοπτώσεων η παραγωγή μελιτώματος σταματάει.

Το χρώμα του μελιού ελάτης διαφέρει ανάλογα με την περιοχή προέλευσης και είναι από σκούρο ή ανοιχτό κόκκινο έως και μαύρο. Έχει μεγάλη πυκνότητα κάτι που το κάνει ιδιαίτερα παχύρρευστο. Η μικρή συγκέντρωση σακχάρων συμβάλει στην ήπια γλυκύτητά του ενώ το άρωμά του ταξιδεύει στις ελατοσκέπαστες βουνοκορφές των περιοχών που παράγεται.

Μία από τις πιο σημαντικές του ιδιότητες είναι πως δεν κρυσταλλώνει ποτέ, όπως και του πεύκου, χάρη στη χαμηλή συγκέντρωσή γλυκόζης που έχει, κάτω από 30%. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα και γευστικότερα μέλια. Οι ειδικές συνθήκες που απαιτούνται για την παραγωγή του, καθώς και οι απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες τοποθετούνται τα μελίσσια έχουν σαν αποτέλεσμα η τιμή του να διαφέρει σημαντικά από έτος σε έτος.

Το ελατόμελο χάρη στα ευεργετικά συστατικά του και την μεγάλη του περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία μπορεί με ευκολία να χαρακτηριστεί ως μια υπερτροφή.

Στις ιδιότητές του συγκαταλέγονται η καταπολέμηση των φλεγμονών και των μολύνσεων ενώ έχει τονωτική δράση για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Συστήνεται σε όσους έχουν πρόβλημα με την κινητικότητα του εντέρου και σε συνδυασμό με χλιαρό νερό και λεμόνι καταπολεμάει τις τοξίνες του οργανισμού μας. Επίσης δρα καταπραϋντικά για τον πονόλαιμο ενώ αν το καταναλώσουμε πριν κοιμηθούμε βοηθάει στην αϋπνία. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε συνδυασμό με την άμεση διαθεσιμότητά τους αυξάνει την αντοχή μειώνοντας τη μυϊκή κόπωση.

Το μέλι ελάτης έχει πολύτιμα συστατικά τα οποία το κατατάσσουν στην κορυφή των προτιμήσεων καταναλωτών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β: πυριδοξίνη Β6, η νιασίνη (Β3), η ριβοφλαβίνη (Β2), η θειαμίνη (Β1) και παντοθενικό οξύ (Β5). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το ασβέστιο, ο χαλκός, το νάτριο, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.
 
Επιπλέον περιέχει αμινοξέα τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού καθώς και μικροστοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην υψηλή αξία του ως τροφίμου. Τέλος έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και για αυτό η κατανάλωσή του μπορεί να γίνει άφοβα από όλους.
 
Το μέλι ελάτης της Beesart συλλέγεται από εμάς με μεγάλη φροντίδα για να βρεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στο τραπέζι σας κατευθείαν από τα παρθένα δάση ελάτης της χώρας μας.
 
Η μικρή περιεκτικότητά του σε θερμίδες σε συνδυασμό με την πληθώρα ευεργετικών συστατικών που διαθέτει κάνουν την παρουσία του απαραίτητη σε κάθε ελληνικό σπίτι για να συνοδεύσει γευστικά κάθε στιγμή της ημέρας σας.
 
Για να μπορέσουν οι μέλισσες να παράγουν το ανώτερης ποιότητας μέλι για την εποχή της χειμερίας νάρκης τους τα μελίσσια μεταφέρονται σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη και στον Υμηττό.
Close Menu