6974.39.54.54

Ανθόμελο

Ένα από τα πιο γλυκά μέλια που μας δίνει η ελληνική φύση είναι το μέλι ανθέων ή αλλιώς ανθόμελο. Ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής του ανθόμελου στηρίζεται στη μεγάλη ποικιλία της ανοιξιάτικης ανθοφορίας.

Το μέλι ανθέων περιλαμβάνει μια μεγάλη κατηγορία από είδη μελιού τα οποία προέρχονται από τα λουλούδια και τα αγριολούλουδα της ελληνικής υπαίθρου.

Το μέλι ανθέων μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες σε αυτό που προέρχεται από μια μεγάλη ποικιλία λουλουδιών και βοτάνων και σε αυτό που προέρχεται από ένα μόνο άνθος όπως πορτοκαλιάς, ερείκης ή θυμαριού.

Το ανοιχτό χρώμα και η γλυκιά γεύση του ανθόμελου ταξιδεύει σε λιβάδια γεμάτα αγριολούλουδα και αγριοβότανα ενώ το άρωμά του είναι γεμάτο με αρώματα της άνοιξης και της φύσης. Το ακριβές χρώμα, η γεύση και το άρωμα εξαρτώνται από το μπουκέτο ανθέων από το οποίο προέρχεται το μέλι όμως κοινό χαρακτηριστικό όλων των ανθόμελων, το φωτεινό χρώμα και η απαλή πλούσια γεύση, παραμένουν σταθερά. Η παραγωγή ανθόμελου διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο.

Το μέλι ανθέων έχει τονωτικές και ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες. Το νέκταρ των λουλουδιών από τα οποία προέρχεται είναι αυτό που καθορίζει τις τελικές ιδιότητες του μελιού. Το ανθόμελο βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες ενώ δίνει ενέργεια και αντοχή.

Το μέλι ποικιλίας ανθέων θεωρείται ένα από τα πιο “εύκολα” μέλια για τον παραγωγό, αφού το μόνο που έχει να κάνει είναι να μεταφέρει τις κυψέλες του όπου υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από άνθη. Όμως για να έχουμε σωστό ανθόμελο ανθώδες, αρωματικό και αμόλυντο θα πρέπει οι θέσεις που έχουμε επιλέξει για τις κυψέλες μας να βρίσκονται μακριά από μέρη με περιβαλλοντικά επιβαρυμένους όπως αυτοκινητόδρομους, μονάδες παραγωγής ή αστικά κέντρα.

Η γλυκιά γεύση του ανθόμελου το κάνει ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης στη ζαχαροπλαστική. Οι αντιβακτηριδιακές και οι αντιοξειδωτικές του ουσίες το καθιστούν μία σαφώς καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη ενώ η ανθώδης γεύση του προσδίδει μια εαρινή νότα σε κάθε συνταγή. Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε σάκχαρα είναι από τα μέλια που κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα μέσα σε 6 με 18 μήνες.

Το μέλι που παράγεται από ένα είδος άνθους έχει περισσότερες απαιτήσεις για τον παραγωγό όμως είναι υψηλότερης ποιότητας και διατροφικής αξίας. Στην Beesart έχομε εξειδικευτεί στην παραγωγή μελιού από άνθη πορτοκαλιάς, ερείκης και θυμαριού δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις τοποθεσίες που θα μεταφέρουμε τα μελίσσια μας ώστε να είναι όσο μακριά από ρύπους.

Το μέλι πορτοκαλιάς είναι ιδιαίτερα αρωματικό με το άρωμά του να μεταφέρει στους πορτοκαλεώνες της Πελοποννήσου από όπου και το συλλέγουμε. Το χρώμα του είναι χρυσαφένιο  κίτρινο ενώ η γεύση του είναι ιδιαίτερη. Κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα για αυτό πρέπει να καταναλωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το θυμαρίσιο μέλι αποτελεί ένα από τα πιο γευστικά και αρωματικά μέλια που παράγονται στην Ελλάδα. Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές παραγωγής του μελιού από θυμάρι ευνοούν τη δημιουργία των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του. Αποτελεί περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής του μελιού στην Ελλάδα. Η ευχάριστη γεύση του, το κεχριμπαρίνιο χρώμα του και το έντομα άρωμά του το έχουν κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στους καταναλωτές. Κρυσταλλώνει σχετικά εύκολα μέσα σε 6 με 18 μήνες.

Το μέλι ερείκης ή ρεικόμελο θα το βρούμε σε δύο τύπους το ανοιξιάτικο και το φθινοπωρινό με διαφορετικές ιδιότητες το κάθε ένα. Το φθινοπωρινό έχει πιο έντονη και δυνατή γεύση, το άρωμά του είναι λεπτό και το χρώμα του κοκκινωπό. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε σάκχαρα το κάνει να κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα, μέσα σε 1 – 3 μήνες. Το ανοιξιάτικο μέλι ρείκης είναι πιο ανοιχτόχρωμο και η γεύση του διαφέρει αρκετά.

Close Menu