6974.39.54.54

Διατροφική αξία μελιού

Το μέλι είναι ένας διατροφικός θησαυρός καλά κρυμμένος στην κουζίνα μας. Ένα προϊόν που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών ή τις εκκρίσεις των δέντρων μετά από την κοπιαστική εργασία των μελισσών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ένα φυσικό γλυκαντικό το οποίο για χιλιετίες χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο, τόσο για να ευφράνει την καρδιά όσο και για να θεραπεύσει. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και για το λόγο αυτό αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας.

Στο μέλι θα βρούμε πάνω από 180 θρεπτικές ουσίες οι οποίες εκτοξεύουν τη διατροφική του αξία στα ύψη. Το μεγαλύτερο μέρος των στερεών του μελιού, περίπου 95 – 99%, αποτελείται από σάκχαρα. Στο υπόλοιπο 1 – 5% θα βρούμε πολύτιμα μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και μια μεγάλη γκάμα από αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιπλέον περιέχει και μικρά ποσά χρήσιμων πρωτεϊνών και ενζύμων (καταλάση ή οξειδάση της γλυκόζης).

Η ακριβής διατροφική αξία του μελιού επηρεάζεται σε πρώτο βαθμό από τον τύπο του, αν είναι δηλαδή πεύκου, θυμαρίσιο, ελάτου, πορτοκαλιάς, ανθόμελο ή άλλο. Σε δεύτερο βαθμό και λιγότερο από την περιοχή παραγωγής του και τη χρονική περίοδο που έχει συλλεγεί.

Σάκχαρα

Όπως είπαμε το μέλι αποτελείται κυρίως από σάκχαρα τα οποία φτάνουν το 95 – 99% των στερεών του. Στα σάκχαρα οφείλεται η γλυκιά γεύση του μελιού και για αυτή το λατρεύουν άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Κυριαρχούν η φρουκτόζη και η γλυκόζη όμως στη σύστασή του θα βρούμε και πολλά άλλα σάκχαρα σε μικρότερη περιεκτικότητα. Η φρουκτόζη και οι γλυκόζη μπορούν να αφομοιωθούν πολύ εύκολα από τον οργανισμό μας προσφέροντας άμεσα ενέργεια. Πολλά από τα σάκχαρα δημιουργούνται κατά την αποθήκευση και την ωρίμανση του μελιού. Κάποιοι από τους ολισακχαρίτες του μελιού έχουν πρεβιοτική δράση η οποία ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών στο έντερο που βοηθούν στη σωστή του λειτουργία.

Αμινοξέα και πρωτεΐνες

Η περιεκτικότητα του μελιού σε αμινοξέα είναι δεν είναι μεγάλη όμως έχουν αναγνωριστεί 26 διαφορετικά. Από αυτά κυρίαρχη θέση κατέχει η προλίνη. Η περιεκτικότητα σε προλίνη είναι περίπου στα 200mg/kg.

Οι πρωτεΐνες στο μέλι προέρχονται από το νέκταρ και τη γύρη των ανθέων και των φυτών. Γενικά σημαντική είναι η παρουσία ενζύμων με κυριότερα την αμυλάση και την α – γλυκοσιδάση. Η αμυλάση καταλύει τη μετατροπή του αμύλου σε μαλτόζη και αποτελεί ένδειξη της φρεσκότητας του μελιού. Η α – γλυκοσιδάση βοηθάει στη μετατροπή της σουκρόζης σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Τα δύο αυτά ένζυμα είναι ευαίσθητα στη θερμότητα, οπότε η μέτρησή τους αποτελεί μια καλή ένδειξη του αν το μέλι μας έχει θερμανθεί.

Μέταλλα

Τα μέταλλα, αν και αποτελούν σχετικά μικρό ποσοστό, είναι αυτά που εκτοξεύουν τη διατροφική αξία του μελιού στα ύψη. Το μέλι περιέχει σχεδόν όλα τα μέταλλα όπως: θείο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χλώριο, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, χαλκό, μαγγάνιο και πυρίτιο. Σαν γενικό κανόνα πρέπει να έχουμε πως ένα σκουρόχρωμο μέλι είναι πιο πλούσιο σε μέταλλα από ένα ανοιχτόχρωμο.

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες στο μέλι υπάρχουν σε πολύ μικρή ποσότητα και κυρίως θα βρούμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες C και αυτές του συμπλέγματος της Β (Β2, Β5, Β6, Β7 ή βιοτίνη και Β3).

Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια δίνουν στο μέλι το χαρακτηριστικό του άρωμα. Είναι ασταθείς ενώσεις οι οποίες εξατμίζονται πολύ εύκολα όταν ζεσταίνουμε το μέλι.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο μέλι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον μιας και συνεισφέρουν σημαντικά στη μεγάλη διατροφική αξία του μελιού ενώ παράλληλα είναι αυτά που συνδέονται με την ευεργετική του δράση στην υγεία μας. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκουμε συνήθως στο μέλι είναι οι φαινόλες και διάφορα φλαβονοειδή όπως η λουτεόλη, η απιγενίνη ή η καμφερόλη. Η αντιοξειδωτική δράση του μελιού έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία μας μιας και προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση ενώ δρα κατασταλτικά έναντι του ελικοβακτηριδίου που είναι αιτία για πεπτικά έλκη και γαστρίτιδες.

Οργανικά οξέα

Στο μέλι περιέχονται διάφορα οργανικά οξέα όπως το κιτρικό, το φωσφορικό, το μυρμηγκικό κ.α. των οποίων η κατανάλωση είναι σημαντική σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Συμπέρασμα

Η διατροφική αξία του μελιού είναι ανεκτίμητη αφού το σύνολο των συστατικών του φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην καρδιά, έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση ενώ οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα του οργανισμού μας. Είναι ένα από τα τρόφιμα που οφείλουμε όλοι να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή. Το μέλι της Beesart παράγεται με κέφι και μεράκι μακριά από την ανθρώπινη δραστηριότητας προσφέροντάς σας ότι πιο αγνό έχει δημιουργήσει η φύση.

Διατροφική αξία μελιού

Υγρασία : 13% – 22%
Σάκχαρα : 75 – 80%
Μέταλλα : (K, Ca, Cl, Na, Mg)
Ιχνοστοιχεία : (Fe, Cu, Mn, Si )
Ένζυμα : (ιμβερτάση, διαστάση, καταλάση)
Οργανικά οξέα : (γλουκονικό, οξικό, μηλικό, γαλακτικό, κιτρικό)
Ρυθμιστικές ουσίες : ( ακετυλοχολίνη, χολίνη)
Αμινοξέα : (ποικιλία σε μικρές ποσότητες)
Χρωστικές ουσίες : (καροτένια, φλαβονοειδή)
Βιταμίνες : ασκορβικό οξύ (C), θειαμίνη(Β1), ριβοφλαβίνη (B2), νιασίνη (B3), παντοθενικό οξύ (B5), πυριδοξίνη (B6)

Θερμιδική αξία μελιού ανά τύπο

Είδος ΜελιούΘερμιδική αξία | Kcal/Kg
Πευκόμελο3080
Πορτοκαλιάς3299
Βαμβακιού3300
Θυμαριού3515
Ελάτου3422
Ερείκης3521
Ηλίανθου3755

Από την Παλαιολιθική εποχή δημιουργήθηκε μια θαυμαστή σχέση μεταξύ ανθρώπων και μελισσών…

Close Menu