6974.39.54.54

Ένα κουταλάκι μέλι έχει 15 – 25 θερμίδες ενώ μια κουταλιά μέλι κυμαίνεται από 55 – 75 θερμίδες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο κατατοπιστικό άρθρο που φτιάξαμε για εσάς: Θερμίδες μελιού.

Με πολύ απλά εργαλεία μπορούμε να παρατηρήσουμε αν είναι νοθευμένο το μέλι. Θα χρειαστούμε ένα ποτήρι νερό, ένα στυπόχαρτο, ένα φυτίλι και παρατηρητικότητα … Αν θέλετε να μάθετε λεπτομέρειες πώς να ξεχωρίζετε το γνήσιο μέλι διαβάστε το κατάλληλο άρθρο για το Γνήσιο μέλι.

Αν και το μέλι διατηρείται πολύ εύκολα για δεκαετίες εφόσον βρίσκεται σε κλειστό δοχείο και σε χώρο χωρίς φως και υγρασία, υπάρχει δυνατότητα αλλοίωσης λόγω χημικών μεταβολών. Έτσι, για λόγους ασφαλείας η νομοθεσία το περιορίζει στους καταναλωτές σε μονάχα 3 έτη.

Ένας μύθος που επικρατεί είναι ότι το μέλι που κρυσταλλώνει (ζαχαρώνει) είναι γνήσιο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς μπορεί και το νοθευμένο μέλι να ζαχαρώσει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Επίσης υπάρχουν είδη μελιού που ποτέ δεν ζαχαρώνουν.

Ο πιο απλός τρόπος είναι να τοποθετήσουμε το μέλι ερμητικά κλειστά στην κατάψυξη. Όποτε το βγάλουμε θα έχει την όψη του φρέσκου μελιού. Να ξέρετε ότι το μέλι όταν ψυχθεί ούτε κρυσταλλώνει ούτε ζαχαρώνει επί σειρά ετών.

Στη χώρα μας συνηθίζεται να τρυγούμε το μέλι την περίοδο του Καλοκαιριού και Φθινοπώρου όπου και παρουσιάζεται η μεγαλύτερη απόδοση σε νέκταρ στα φυτά που επισκέπτονται οι μέλισσες.

Αν σκεφτούμε πως για να παραχθεί 1 κιλό μέλι απαιτείται πρόσβαση από μέλισσες σε 70.000.000 άνθη για την απαραίτητη συλλογή γύρης & νέκταρ και αργότερα ότι ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του μελισσιού, τότε υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 12.000 – 16.000 μέλισσες!

Ποτέ! Απαγορεύεται μέχρι την ηλικία των 12 μηνών καθώς μπορεί να προκαλέσει οξεία τροφική δηλητηρίαση και σοβαρά εντερικά προβλήματα. Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό άρθρο Μέλι για μωρά.

Close Menu