6974.39.54.54

Μέλι ερείκης

Το μέλι ερείκης είναι ένα μέλι που μόλις τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά.

Χάρη σε κάποιους μικρούς παραγωγούς που πίστεψαν στη γεμάτη και πλούσια γεύση του, την τόσο διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο μέλι, και την υψηλή διατροφική του αξία, το ρεικόμελο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές κατακτώντας επάξια μία θέση στο ελληνικό σπίτι.

Το ρείκι ή η ερείκη έχει χαρακτηριστικά και ιδιότητες, τα οποία περνάνε στο μέλι, προάγοντας την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμου. Πλούσιο σε αλκαλοειδή, τανίνη και καροτίνη έχει χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη ως φάρμακο και το εκτιμούν ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα είδη φυτών της οικογένειας των Ερεικωδών από τα άνθη των οποίων παράγεται το μέλι ερείκης. Η έρικα γίνεται ένας μικρός θάμνος και φυτρώνει κυρίως κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές έχοντας την ικανότητα να καλύψει πλαγιές ολόκληρες. Όταν ανθίζει η σούσουρα η φύση γεμίζει με τα ροζ και μωβ άνθη της χαρίζοντας ένα υπερθέαμα σε όποιον τύχει να βρεθεί στην περιοχή. Στην Ελλάδα θα βρούμε την ερείκη που ανθίζει το φθινόπωρο και αυτή που ανθίζει την άνοιξη. Η Beesart έχει επιλέξει να συλλέγει το μέλι της από την ερείκη του φθινοπώρου ή σούσουρα μεταφέροντας τις κυψέλες της στη βόρεια Εύβοια.

Το ερεικόμελο του φθινοπώρου έχει χαρακτηριστικό κοκκινωπό – χάλκινο χρώμα και πλούσια καραμελένια γεύση η οποία αφήνει μία υπόπικρη νότα. Το άρωμα του είναι γεμάτο από τις μυρωδιές του φθινοπωρινού δάσους και των τελευταίων ακτίνων του ηλίου πριν έρθει ο χειμώνας. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε γλυκόζη και για το λόγο αυτό κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα, μέσα σε 1 – 3 μήνες. Η ερείκη είναι ένα από τα τελευταία φυτά που ανθίζουν το φθινόπωρο προμηθεύοντας τις μέλισσες με την τελευταία πολύτιμη γύρη της χρονιάς. Η παραγωγή σε νέκταρ και γύρη εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις, όταν έχουμε πολλές βροχές αυξάνεται και η παραγωγή.

Θρεπτική αξία

Το μέλι ερείκης έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία και είναι πλούσιο σε μέταλλα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες. Από τα μέταλλα σε μεγάλη συγκέντρωση θα βρούμε το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι περίπου 2% η οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με τα άλλα είδη μελιού. Επιπλέον είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, κυρίως φαινόλες, οι οποίες έχουν προστατευτική δράση απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, κάτι που βελτιώνει την υγεία μας και προλαμβάνει τη γήρανση του οργανισμού μας.

Το μέλι ερείκης, όπως και όλα τα είδη μελιού, παρουσιάζει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες βοηθώντας στην καλή λειτουργία του πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος. Καταπραΰνει τα συμπτώματα της γρίπης και του πονόλαιμου, ενώ είναι και αποχρεμπτικό.  Επιπλέον είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες, ιδιαίτερα για το ουροποιητικό σύστημα. Τέλος διαθέτει ηρεμιστικές ιδιότητες βοηθώντας στην μείωση των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της εξάντλησης.

Ένας ακόμα λόγος που όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν το μέλι ερείκης είναι πως δεν είναι καθόλου επιβαρυμένο με φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Οι μέλισσες της Beesart μεταφέρονται σε απομονωμένες τοποθεσίες στη βόρεια Εύβοια και εκεί ανενόχλητες, μακριά από τις δραστηριότητες του ανθρώπου μαζεύουν το πολύτιμο νέκταρ των ανθέων της ερείκης.

Close Menu