6974.39.54.54

Ελληνικό μέλι

Το ελληνικό μέλι θεωρείται ένα από τα πιο ποιοτικά στον κόσμο τόσο για τη γεύση του, το άρωμά του και το χρώμα του όσο και για την υψηλή θρεπτική του αξία.

Η ποιότητά του οφείλεται στο ότι είναι ανόθευτο και ανεπεξέργαστο ενώ τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά αποδίδονται στην πλούσια αυτοφυή ελληνική χλωρίδα.

Η ιστορία του μελιού στον ελλαδικό χώρο ξεκινάει από πολύ παλιά, σύμφωνα με τους μελετητές η τέχνη της μελισσοκομίας έφτασε εδώ από την αρχαία Αίγυπτο. Μάλιστα στη Φαιστό έχουν βρεθεί κυψέλες οι οποίες χρονολογούνται στο 3.400 πΧ. Η μέλισσα θεοποιείται από τους αρχαίους Έλληνες και γίνεται η νύμφη Μέλισσα και το μέλι καταλαμβάνει σημαντική θέση στην καθημερινότητα ως τρόφιμο αλλά και ως θεραπευτικό μέσο. Πλούσιες είναι οι αναφορές από αρχαίους συγγραφείς για τον τρόπο χρήσης του μελιού κατά την αρχαιότητα, κάτι που δείχνει την εκτίμηση που είχαν αυτό. Το μέλι ήταν τόσο σημαντικό που έγινε το ποτό και η τροφή των θεών του Ολύμπου, νέκταρ και αμβροσία.

Στην Ελλάδα θα συναντήσουμε δύο βασικούς τύπους μελιού: το μέλι μελιτώματος και το μέλι ανθέων. Το μέλι μελιτώματος ή μέλι δάσους προέρχεται από τις εκκρίσεις εντόμων και κοκκοειδών που παρασιτούν στα φυτά όπως το πεύκο, ο έλατος, η καστανιά ή η βελανιδιά. Το μέλι ανθέων ή ανθόμελο προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών. Τέτοια μέλια είναι της ερείκης, το θυμαρίσιο ή της πορτοκαλιάς. Στην αγορά σήμερα κυκλοφορεί μία μεγάλη ποικιλία από μέλια, για να πάρει όμως το όνομα ενός φυτού το μέλι αυτό θα πρέπει να υπερισχύει στα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά σε σχέση με τα άλλα φυτά που το απαρτίζουν.

Ένα βασικό στοιχείο της ελληνικής μελισσοκομίας, που δεν το συναντάμε αλλού, είναι η νομαδικότητά της.

Ο Έλληνας παραγωγός κάθε χρόνο ξεκινάει ένα ταξίδι που μπορεί να φτάσει και τα 31.000 χλμ για την αναζήτηση των καλύτερων μελισσοβοσκών.

Αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα μελισσοκομικά φυτά δεν είναι συγκεντρωμένα σε μία και μόνο περιοχή αλλά διάσπαρτα σχεδόν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια ενώ η περίοδος έκκρισης σε μελιτώματα και νέκταρ διαρκεί το πολύ ένα μήνα.

Η ανώτερη ποιότητα που έχει ελληνικό μέλι αναγνωρίζεται συνεχώς στο εξωτερικό. Όλο και περισσότεροι Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν σε Διεθνής Εκθέσεις αποσπώντας βραβεία ποιότητας για τα μελισσοκομικά προϊόντα τους. Ένα στοιχείο που βοήθησε πολύ τις εξαγωγές είναι η προσπάθεια που γίνεται για την τυποποίηση του μελιού η οποία δίνει στους καταναλωτές ένα προϊόν με σταθερά χαρακτηριστικά, όσο αυτό είναι εφικτό.

Η συσκευασία στην οποία διατίθεται το μέλι προς πώληση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μία καλαίσθητη συσκευασία κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό προς τον καταναλωτή και θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του. Έτσι πλέον οι περισσότεροι παραγωγοί δίνουν μεγάλη σημασία στον τρόπο που εκθέτουν και προωθούν το μέλι τους. Τα μέσα αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι γυάλινα βάζα και φιαλίδια σε διάφορα σχήματα, πλαστικά δοχεία ή τενεκεδένια δοχεία.

Το ελληνικό μέλι έχει καταφέρει να ξεχωρίσει από τα ξένα χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει δημιουργώντας έτσι όλο και περισσότερους θαυμαστές του. Τα φυτά της ελληνικής φύσης σε συνδυασμό με τη νομαδική μελισσοκομία μας δίνουν μέλια με χαρακτηριστική μεστή γεύση, λαμπερό χρώμα και μεγάλη πυκνότητα.

 
 

Είδη Ελληνικού Μελιού

Μέλι ελάτης

Μέλι ελάτης

Το ελατόμελο της Beesart συλλέγεται από τα ελατοσκέπαστα δάση της λίμνης Πλαστήρα...

Μέλι πεύκου

Μέλι πεύκου

Το πεύκο είναι το σημαντικότερο μελισσοκομικό φυτό της χώρας μας, αφού το 65% ...

Μέλι Θυμαρίσιο

Το μέλι που έχει ταυτοποιηθεί όσο κανένα άλλο με την Ελλάδα είναι το θυμαρίσιο.

Μέλι βελανιδιάς

Μέλι βελανιδιάς

Στην χώρα μας, το μέλι βελανιδιάς μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστό ...

Μέλι ρείκι

Μέλι ρείκι

Το μέλι ερείκης είναι ένα μέλι που μόλις τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του ...

Μέλι ανθέων

Μέλι ανθέων

Ένα από τα πιο γλυκά μέλια που μας δίνει η ελληνική φύση είναι το μέλι ανθέων ή αλλιώς ανθόμελο...

Close Menu