Που συλλέγουμε το μέλι μας
Ο τόπος που συλλέγεται το μέλι είναι πολύ σημαντικός μιας και προσδιορίζει την την ποιότητα και τις οργανοληπτικές ιδιότητές του.
Στην Beesart η πολύχρονη ενασχόλησή μας με τη νομαδική μελισσοκομία μας έχει φέρει σε μέρη μακρινά και απομονωμένα σε όλη την Ελλάδα.
Η Beesart ταξιδεύει από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλία για να τοποθετήσει τις κυψέλες της. Στον Ελικώνα, στο όρος όπου είχαν τα ιερά τους οι 9 Μούσες, στα απάτητα και άγρια Άγραφα και στη μαγευτική λίμνη Πλαστήρα έχουμε επιλέξει να τρυγούμε το μέλι ελάτης.
Η κάθε τοποθεσία που έχουμε επιλέξει είναι μοναδική και είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έρευνας που έχουμε κάνει, όμως όλες έχουν έναν κοινό σημείο: βρίσκονται μακριά από την ανθρώπινη δραστηριότητα και τη ρυπογόνο δράση του ανθρώπου.
Κάθε χρόνο την άνοιξη φορτώνουμε τις κυψέλες μας στο μελισσοκομικά φορτηγό και ξεκινάμε το ταξίδι μας. Ταξίδι μακρινό και δύσκολο αφού η μεταφορά των κυψελών πρέπει να γίνεται με προσοχή. Συνήθως ταξιδεύουμε βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και οι μέλισσες κοιμούνται. Το ταξίδι μας θα πρέπει να είναι σύντομο γιατί οι μέλισσες στρεσάρονται και αν νιώσουν εγκλωβισμένες μπορεί ακόμα και να πεθάνουν. Με ήρεμες και αρμονικές κινήσεις μεταφέρουμε τα μελίσσια μας στο φορτηγό και ξεκινάμε για μία ακόμα χρονιά τη ζωή του περιπλανώμενου μελισσοκόμου που τόσο αγαπάμε.
Το κάθε μέλι συλλέγεται στη δική του περιοχή την οποία έχουμε προεπιλέξει με βάση την εμπειρία μας και διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να τρυγήσουμε μέλι ποιότητας με ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και μεγάλη θρεπτική αξία. Είτε πρόκειται για μέλι από νέκταρ ανθέων είτε από μελιτώματα για εμάς στη Beesart ισχύουν οι ίδιες βασικές αρχές. Η περιοχή που θα επιλέγουμε είναι απομονωμένη βρίσκεται μακριά από χωριά, πόλεις και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα του ανθρώπου ώστε να εξασφαλίσουμε για εσάς την παραγωγή ενός φυσικού προϊόντος.
Για να συλλέξουν οι μέλισσές μας το πευκόμελο, ένα μέλι με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, μεταφέρουμε τις κυψέλες μας στη Βόρεια Εύβοια. Εκεί σε πευκόφυτες πλαγιές οι μελιτοεκκρίσεις τις βαμβακάδας δίνουν ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά μέλια, αυτό του πεύκου. Ένα ακόμα σπουδαίο μέλι μελιτώματος είναι αυτό της ελάτης. Το ελατόμελο μας με το δενδρώδες άρωμα και το κόκκινο ή ακόμα και μαύρο χρώμα του συλλέγεται στις ελατοσκέπαστες βουνοκορφές της χώρας μας.
Ένα ακόμα ιδιαίτερο μέλι μελιτώματος για το οποίο είμαστε περήφανοι είναι το μέλι βελανιδιάς. Με την ανεπανάληπτη καραμελένια γεύση του και το σκούρο του χρώμα αρχίζει δειλά δειλά να κατακτά τους Έλληνες καταναλωτές. Κάθε χρόνο οι κυψέλες μας ταξιδεύουν στα δάση βελανιδιάς που περιτριγυρίζουν τους βράχους των Μετεώρων και στο ξακουστό δρυόδασος της Φόλοης. Στην κατηγορία των σπάνιων μελιών ανήκει και αυτό της καστανιάς. Είναι ένα μέλι μελιτώματος που παράγει η αφίδα Myzocallis castanicola παρασιτώντας στα φύλλα και τους κάλυκες της καστανιάς. Για να τρυγήσουμε το μέλι καστανιάς ταξιδεύουμε βόρεια μέχρι την Μακεδονία και τα Πιέρια όρη αλλά και το βουνό του Κρόνου, τον Πάρνωνα στην Πελοπόννησο. Το μέλι δάσους που συλλέγουμε από την παράλληλη ανθοφορία του αρκουδόβατου, της ερείκης, της κουμαριάς, της ακονίζιας και της ρίγανης στη Βόρεια Εύβοια αποτελεί για εμάς ένα προϊόν ανεκτίμητης διατροφικής και γευστικής αξίας.
Όμως δεν σταματούν εδώ οι γευστικές μελοπεριπλανήσεις μας ούτε η αναζήτηση περιοχών που δίνουν εξαίρετο μέλι. Για το μέλι θυμαριού με τη γλυκιά γεύση και το κεχριμπαρένιο χρώμα ταξιδεύουμε στο πανέμορφο Γαλαξίδι, το Γραμματικό Αττικής αλλά και στο κυκλαδονήσι της Κέας. Στις περιοχές αυτές όπου η αύρα της θάλασσας και η χαμηλή υγρασία, απαραίτητα συστατικά ώστε το θυμάρι να αναπτύξει το μέγιστο των ιδιοτήτων του και των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών, μεταφέρουμε τις κυψέλες μας. Το Άργος με τους απέραντους αρωματικούς του πορτοκαλεώνες αποτελεί για εμάς το ιδανικό προορισμό για την παραγωγή μελιού πορτοκαλιάς με το κεχριμπαρένιο χρώμα του και τη μεστή του γεύση. Τελευταίος σταθμός στο ταξίδι της αναζήτησης των γεύσεων και των χρωμάτων είναι τη Βόρεια Εύβοια με τους ατελείωτους λιλά ερεικόνες της. Εκεί θα μαζέψουμε το φθινοπωρινό μέλι ερείκης με το χάλκινο χρώμα και την ελαφρώς υπόπικρη γεύση.