6974.39.54.54
Πως ξεχωρίζει το γνήσιο μέλι

Πως ξεχωρίζει το γνήσιο μέλι

Πολλοί καταναλωτές αναρωτιούνται αν το μέλι που αγοράζουν είναι γνήσιο ή νοθευμένο. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιτήδειοι πουλούν νοθευμένο με διάφορες γλυκαντικές ουσίες μέλι, ως γνήσιο.

Για να καταλάβουμε αν το μέλι μας είναι αγνό το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζουμε πολύ καλά την κατηγορία μελιού την οποία προτιμάμε. Αν δούμε κάποια παρέκκλιση τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε και να αναρωτηθούμε αν είναι νοθευμένο ή όχι το μέλι μας. Εκτός αυτού υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξουμε τη γνησιότητα του μελιού μας. Ας τους δούμε αναλυτικά:

  • Ο πιο απλός τρόπος είναι από ένα ύψος με ένα κουταλάκι να αφήσουμε το μέλι να στάξει. Αν η λεπτή γραμμή που δημιουργείται δεν κόβεται, υπάρχει δηλαδή συνεχόμενη ροή, τότε το μέλι μας είναι ανόθευτο.
  • Ένα άλλο τεστ που είναι εύκολο να κάνουμε είναι να βάλουμε μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα ποτήρι νερό, αν αυτό διαλυθεί τότε είναι νοθευμένο με κάποια γλυκαντική ουσία ενώ αν πέσει κάτω όπως είναι τότε είναι γνήσιο.
  • Επίσης μπορούμε να βουτήξουμε ένα φιτίλι μέσα στο μέλι και να το ανάψουμε με τον αναπτήρα μας αν καεί τότε το μέλι μας είναι αγνό.
  • Ένα τελευταίο πείραμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε μερικές σταγόνες μέλι πάνω σε στυπόχαρτο, αν απορροφηθεί τότε πρόκειται για νοθεία.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως ένα μέλι που έχει κρυσταλλώσει είναι νοθευμένο. Το ζαχάρωμα είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στο μέλι και ανάλογα με το είδος του ζαχαρώνει εύκολα ή δύσκολα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε εμείς κατά την αγορά ενός μελιού είναι να εμπιστευόμαστε τον παραγωγό από τον οποίο προμηθευόμαστε το μέλι. Η Beesart παράγει εδώ και μία δεκαετία αγνό και ανόθευτο μέλι προσφέροντας το προϊόν της σε εκατοντάδες πελάτες σε όλη την Ελλάδα.

Close Menu